fbpx
 
”El Matador” valloitti toistamiseen Dakar-rallin

”El Matador” valloitti toistamiseen Dakar-rallin

Historian 40. Dakar-ralli päättyi lauantaina autoluokan osalta Carlos Sainzin voitonjuhliin. Sainzille nyt tullut voitto oli Dakarissa uran toinen, olihan espanjalainen ykkönen kahdeksan vuotta sitten. Kilpailun ainoan suomalaisosallistujan, X-raid Teamissa Minillä kilpailleen Mikko Hirvosen, vastoinkäymisten sävyttämä taival toi lopulta 19. sijan.

dakar
Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Carlos Sainz, 55, oli lopulta omaa luokkaansa tämänvuotisessa Dakar-rallissa. Sainz yhdessä kartanlukijansa Lucas Cruzin kanssa saapui kilpailun maaliin Cordobaan, Argentiinaan 43 minuuttia ja 40 sekuntia ennen toiseksi sijoittunutta Toyota-kuljettajaa, Dakar-rallin vuosina 2011 ja 2015 voittanutta Nasser Al-Attiyahia. Kilpailun 120-kilometrisen päätösetapin voittanut Giniel de Villiers sijoittui kolmanneksi.

– Olen erittäin onnellinen omastani, sekä kaikkien niiden puolesta, jotka ovat tämän voiton eteen tehneet niin paljon töitä. Ei ollut todellakaan helppo tilanne, koska johtoasemamme oli sen verran iso ja on niin helppoa sortua virheisiin. Tämä oli raskain Dakar-ralli mihin olen koskaan osallistunut, mukaan lukien myös Afrikassa ajetut kilpailut, Sainz kommentoi kilpailun maalissa Red Bullin tiedotteen mukaan.

Reilut 9000 kilometriä pitkä kilpailureitti kulki Etelä-Amerikan haastavissa maastoissa Perussa, Boliviassa, sekä Argentiinassa. Tämänvuotiseen kilpailuun mahtui mukaan lukuisia dramaattisia tapahtumia kuten mm. uransa ensimmäistä Dakar-rallin voittoa metsästäneen Sebastien Loebin unelman romuttuminen ranskalaisen ajettua syvään kuoppaan. Loeb joutui keskeyttämään, koska kartanlukija Daniel Elena ei pystynyt loukkaantumisen seurauksena enää jatkamaan kilpailua.

”Mr Dakar”, urallaan peräti 13 kertaa Dakar-rallissa voittoa juhlinut (kuusi kertaa moottoripyörällä, seitsemän kertaa autolla) Stephane Peterhansel sijoittui nyt neljänneksi jääden reilut kahdeksan minuuttia kolmannesta sijasta. Peterhansel, aivan kuten Sainz ja Loeb, on edustanut Dakar-rallissa Peugeotia viimeiset kolme vuotta, mutta nyt ranskalaistehtaan osalta nämä kilpailut ovat jäämässä historiaan. Peterhansel ei osannutkaan maalissa sanoa vastausta siihen, nähtäisiinkö hänet mukana kilpailussa vuoden päästä.

– Teimme kaksi isoa virhettä ja menetimme niissä runsaasti aikaa, mutta tämä on osa tätä kilpailua. Tässä vaiheessa en osaa sanoa vielä, että jatkanko vai ei. Tarvitsen aikaa sen päätöksen tekemiseen, Peterhansel totesi.

Sen lisäksi, että Sainz on juhlinut komealla urallaan rallin maailmanmestaruutta kaksi kertaa, vuosina 1990 ja 1992, niin nyt espanjalainen on siis myös kaksinkertainen Dakar-rallin voittaja. Rallin maailmanmestareista vähintään kahteen Dakar-voittoon on aiemmin yltänyt vain Ari Vatanen, rallin maailmanmestari vuosimallia 1981, joka oli ykkönen Dakarissa neljä kertaa, vuosina 1987, sekä 1989-1991. Kolmas rallin maailmanmestari, joka on yltänyt voittoon myös Dakar-rallissa, on vuonna 1988 voittoon ajanut Juha Kankkunen.

  
Dakar-ralli 2018 ja autoluokan lopputulokset
1) Carlos Sainz (Peugeot) 49.16.18
2) Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 43.40
3) Giniel de Villiers (Toyota) + 1.16.41
4) Stephane Peterhansel (Peugeot) + 1.25.29
5) Jakub Przygonski (Mini) + 2.45.24
6) Khalid Al Qassimi (Peugeot) + 4.20.58
———-
19) Mikko Hirvonen (Mini) + 16.20.28

Uutinen julkaistu alun perin: www.urheiluuutiset.com/  Teksti: Jari Hotti

© Copyright 2017 CitiX Oy